Enoch Powell

Powell i sin trädgård, i Belgravia. Foto: Allan Warren

De våldsamma upploppen och plundringarna i England har påmint många om och gjort att andras uppmärksamhet för första gången fästs på Enoch Powell och hans berömda, kontroversiella “rivers of blood”tal från 1968. Men det är kanske inte alla som kommer ihåg eller upptäcker vilken sant anmärkningsvärd person Powell var. Hans politiska karriär är intressant, med en rad riktiga ställningstaganden men också ett och annat något märkligt.

Men Powell var långt ifrån bara politiker. Med sin klassiska bildning och sina vida och djupa intressen var han en politiker av den typ som var vanlig under 1800-talet, inte minst i England, men som 1900-talet, åtminstone dess andra hälft, sett försvinna. Ifråga om den klassiska bildningen var Powell dessutom inte någon lärd amatör av den typ som tidigare varit den vanliga bland politiker. Han studerade klassiska språk i Cambridge (Trinity) och erhöll det ytterst ovanliga, högsta möjliga betyget, en “double starred first”. Därefter stannade han som Fellow vid Trinity, ägnade sig åt studium av manuskript från antiken i Rom, och blev inom kort, vid bara 25 års ålder, professor (d.v.s. vad som ibland i den engelskspråkiga världen måste förtydligas som “full professor”, motsvarande svensk professor) i grekiska vid universitetet i Sydney – den yngste professorn i hela det brittiska samväldet. Australiens blivande premiärminister Gough Whitlam var en av hans studenter. Han blev också föreståndare för Nicholsons antikmuseum vid samma universitet.

Inom sin akademiska disciplin reviderade Powell för Oxford University Press en tidigare utgåva (Stuart-Jones) av Thukydides, översatte Herodotos, och publicerade ett Lexicon to Herodotus, ett flertal specialstudier, och så sent som 1994 The Evolution of the Gospel. Vid Londons School of Oriental Studies lärde han sig ett av de otaliga indiska språken, urdu, på grund av sin ambition att bli vicekonung eller generalguvernör för Indien. Senare lärde han sig ryska. Powell var också poet och publicerade fyra diktsamlingar, First Poems, Casting Off, Dancer’s End, och The Wedding Gift. 1990 utgavs hans Collected Poems. Slutligen skrev han också en biografi över Joseph Chamberlain och, naturligt nog, flera andra böcker om brittisk politik och historia.

Se om detta:

Wikipedia

Simon Heffer, Like the Roman: The Life of Enoch Powell

Enoch Powell: Life and Views

TV-intervju från 1977

Thomas Nydahl, ‘Floder av hat? England på väg ut i det förutsägbara’

Foto: Allan Warren

1 Response to “Enoch Powell”


  1. 1 Kalle August 18, 2011 at 4:08 pm

    Tänk om man fick ställa Powell och Reinfeldt sida vid sida…

    http://www.expressen.se/kultur/1.2526250/litteraturlinjen

    Göran Persson läste åtminstone Hamsun..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Jan Olof Bengtsson on Vad wokeismen är
Jan Olof Bengtsson on Vad wokeismen är
Kristo Ivanov on Vad wokeismen är
Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Jan Olof Bengtsson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Torsten Lundberg on Sverige och Ukrainakriget
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi