Essäer om europeisk identitet
Nya Doxa, 2007
Baksida:
Vad är Europa? Var går dess gränser? Frågorna har stark dagspolitisk aktualitet när frågor om EU:s utvidgning står på dagordningen. Men de öppnar också historiska och idéhistoriska perspektiv.
I fem essäer skriver idéhistorikerna Gunnar Broberg, Jonas Hansson, Sten Högnäs, Rebecka Lettevall och Svante Nordin om olika aspekter på Europas identitet. Det kan handla om kartbilden under olika tider. Hur och var har man utmärkt världsdelens gränser på kartblad och jordglober? Det kan vara fråga om språket. Vilka språk är egentligen “europeiska” och hur har språkvetenskapen i det förflutna sett på den frågan? Det gäller Europa som den “historiska” världsdelen i motsats till de övriga “ohistoriska”. Eller rör det sig om de fruktansvärda barbarer – Xerxes, Attila och Djingis Khan – som satt skräck i européerna och utmanat deras civilisation. Mot gränsbevakaren står samtidigt idealet om kosmopoliten, världsmannen som är hemma överallt men ändå innerst inne europé.
De fem essäerna bjuder in till en resa i tid och rum. Men resan ringar in ett revir och en föreställningsvärld. Den följer Europas gränser.
De fem essäerna:
Sten Högnäs
Ett indoeuropeiskt Europa? Språk och nationaliteter och gränser
Jonas Hansson
Den historiska världsdelen: Hegel, européerna och världshistorien
Svante Nordin
“Hannibal ante portas!” Barbarhot mot Västerlandet från Xerxes till Usama bin Ladin
Rebecka Lettevall
Kosmopolitens gränser
Gunnar Broberg
Den vandrande gränsen: Var slutar Europa?
JOBs kommentar:
Man har valt att varken ange någon redaktör eller samtliga medverkande författare på titelsida och omslag. Författarna är eller var alla knutna till avdelningen för idé- och lärdomshistoria i Lund, men stöd för projektet erhölls också från universitetets Centrum för Europaforskning.
0 Responses to “Europas gränser”