Tänk om angående Stadsbiblioteket

Asplund

Staden bör självklart tänka om när det gäller Stadsbiblioteket. Det är otroligt att man överhuvudtaget kunde tänka sig att riva de historiskt och arkitektoniskt värdefulla annexhusen. Men inte heller det nya förslaget är bra. Det förstör Observatorielunden och den vackra gröna öppningen mot Sveavägen, och innebär en oacceptabel stilmässig kontrast mot biblioteket, Handelshögskolan och husen på Sveavägen. Kan man inte bygga ut under jord, som KB gjorde, eller som gallerian vid Odenplan som nyligen planerades (men också den, som tur var, stoppades)? Och varför måste man bygga ut överhuvudtaget? Att förstöra stadsmiljön för att få plats med den huvudsakligen lågkvalitativa skönlitteratur biblioteket, såvitt jag förstår, prioriterar eftersom det är vad som främst efterfrågas, är horribelt. Om denna litteratur verkligen måste köpas in, kan den väl tillhandahållas av filialer i arkitektoniskt mindre känsliga områden (om också de behöver byggas ut)?

(Publicerat som insändare i Vi i Vasastan, nr. 29, 18-24 juli 2009)

0 Responses to “Tänk om angående Stadsbiblioteket”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi