Stig Strömholm: Miniatyrporträtt

Mest romantiker

Norstedts, 1981

Baksida:

StrömholmNär Stig Strömholm på våren 1978 gav ut sin första volym med Miniatyrporträtt hälsades den som en stor händelse i det svenska kulturlivet där denna art av lärda essayer hade blivit mycket sällsynt. Men boken var någonting mer än lärd underhållning. “Stig Strömholm är inte bara kvick, underhållande och lärd”, skrev Thure Stenström i Svenska Dagbladet. “Han är i sitt umgänge med vissa viktiga värden också djupt allvarlig.”

Som “en bildad vägledning genom en personlig och rikhaltig boksamling” karakteriserade Madeleine Gustafsson Stig Strömholms första Miniatyrporträtt. Med den nya volymen utökas vägledningen på en serie väsentliga punkter. Bland de viktiga författaröden som Strömholm denna gång tar sig an kan nämnas: Keats, Byron, Chateaubriand och Charles Lamb.

3 Responses to “Stig Strömholm: Miniatyrporträtt”


 1. 1 Den Väldige April 20, 2012 at 1:49 pm

  Tack för tips.

  Är “Dalen”, “Fälten”, “Skogen” bekanta, möjligen? Har aldrig träffat någon som faktiskt läst denna utmärkta trilogi av Strömholm. Har till och med försökt ge bort första delen flera gånger, men har svårt att få någon att nappa och läsa det hela.

  • 2 Jan Olof Bengtsson May 13, 2012 at 12:53 pm

   Javisst, de är bekanta. Jag äger dem t.o.m. Tyvärr har jag dock bara, för länge sedan, börjat läsa Dalen. Jag har inte kommit utöver Sverige 1972 och de senare politiska och litterära klippböckerna till romanerna och novellerna (diktsamlingen Från ett museum har jag dock läst). Roligt att du läst denna svit, jag har även av andra förstått att den är utmärkt. Har du också läst den senare som utspelas i Sverige i Strömholms livstid (barndom tror jag) och inleds med Tidvarv?

 2. 3 Den Väldige May 13, 2012 at 6:34 pm

  Trevligt att du till och med äger nämnd trilogi! Jag är dock tyvärr ingen kännare i övrigt angående Strömholm, och utöver den nämnda trilogin har jag av honom bara läst en liten skrift i rättslära avsedd för gymnasiebruk (den var för övrigt utmärkt) och romanen “Guvernören”. Den sistnämnda tyckte jag dock inte riktigt höll måttet.

  Trilogin som börjar med Tidvarv är alltså läsvärd? Gäller det även Sverige 1972 och Från ett museum enligt din uppfattning?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Sverige och Ukrainakriget
Kristo Ivanov on Sverige och Ukrainakriget
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
Jan Olof Bengtsson on MAGA-kommunismen
Jan Olof Bengtsson on Den svenska genusindelningen o…
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
Jan Olof Bengtsson on Historiematerialism och överor…
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
Viktor Johansson on Historiematerialism och överor…
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi