Johan Sundeen: Reflektioner från periferin

Böcker, bildning och idédebatt

Förord av Svante Nordin

Borås Tidning & Högskolan i Borås, 2012

Baksida:

Även om blott ett fåtal rader i denna volym uttryckligen handlar om dess författare, är detta likväl i viss mening en biografisk bok. Det dryga tjugotal texter som har samlats i denna skrift speglar Johan Sundeens verksamhet som kultur- och idépolitisk skribent i framför allt Borås Tidning och Smålandsposten.

Texterna utgår ifrån tre perspektiv – ett geografiskt, ett ideologiskt och ett akademiskt. Bidragen är skrivna på behörigt avstånd från storstädernas pratande och poserande klass; de vilar på en grund av kristen humanism och konservatism samt bärs av ett bildningspatos nära förknippat med författarens akademiska hemvist inom den av nyttotänkande hårt trängda humanvetenskapen.

I Reflektioner från periferin tar oss författaren med till ett föreställt intellektuellt landskap av böcker, bildning och idédebatt. Vi får blicka in på antikvariat, ana höjden i lärdomsborgar samt möta en rad gestalter ur europeiskt och svenskt tankeliv, bland andra Wilhelm von Humboldt, Edmund Burke, Manfred Björkquist, Viktor Rydberg, Frans G. Bengtsson och Alf Ahlberg.

Johan Sundeen är fil. dr. i idé- och lärdomshistoria. Han är verksam som forskare och kommunikationsstrateg vid Högskolan i Borås. Under 2000-2003 var Johan Sundeen politisk redaktör på Borås Tidning.

Ur Nordins förord:

Johan Sundeen samlar i Reflektioner från periferin: Böcker, bildning och idédebatt artiklar och inlägg från flera år. De har stått att läsa i bland annat Borås Tidning, Smålandsposten och tidskriften Contextus…Förkärleken för periferin, för det som försiggår i marginalen, präglar många av bokens artiklar. Svenskt Näringsliv med dess förakt för bildning och humaniora hudflängs efter förtjänst…Den kristne humanisten Alf Ahlberg hyllas som representant för en återvändsgränd inom svensk arbetarrörelse…Flera essäer handlar om bildning, inte minst om akademisk bildning och om traditionen från Wilhelm von Humboldt, numera så hårt trängd i svenskt universitetsväsen…Är det då så att Sundeens tankar, synpunkter och iakttagelser också är perifera? Tvärtom, de är ofta centrala och siktande mot det centrala.

0 Responses to “Johan Sundeen: Reflektioner från periferin”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

axelwkarlsson on Donaustraße, Ingolstadt
Sverige Först on Enhetslinjens förlust
Jan Olof Bengtsson on The Significance of Franklin…
AS on The Significance of Franklin…
Bas on The Significance of Franklin…
Bas on The Significance of Franklin…
Jan Olof Bengtsson on Salvini, SD och EU-reformismen…
Jan Olof Bengtsson on 10 år
RB on 10 år
Jan Olof Bengtsson on 10 år
axelwkarlsson on 10 år
Jan Olof Bengtsson on 10 år
sui generis on 10 år
Victor on 10 år
Jan Olof Bengtsson on Moderat omprövning
All original writing © Jan Olof Bengtsson
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi