Ingmar Lundkvist: Kulturprosten

Torsten Fogelqvist som DN-publicist och folkbildare

Carlssons, 2005

Baksida:

LundkvistTorsten Fogelqvist (1880-1941) var under decennier en kulturpersonlighet på den offentliga scenen. De flesta läste, lyssnade till och respekterade denna ofta egensinniga och imposanta profil. Men som så många både före och efter honom har Fogelqvist försvunnit i glömskans ständiga flod av passerade tänkare och storheter.

Kulturprosten är en “intellektuell biografi”, skriver idéhistorikern Ingmar Lundkvist inledningsvis. Idéer, debatt och åsiktsformeringar står också i centrum när denne publicist, folkbildare, författare och medlem i Svenska Akademien granskas. Författaren söker i detta välskrivna och stimulerande arbete göra rättvisa åt en “inte helt genomlyst diskussion under de första fyra decennierna av förra seklet, som behandlar bildning och humanism, modernitet och kulturarv, pressens roll samt antinazism. Alla var viktiga delar i Fogelqvists offentliga kommunikation, som här satts i historisk belysning.”

Boken är illustrerad.

Citat från inledningen om den intellektuella biografins genre på skyddsomslagets främre flik:

“Tankar och idéer, vars vägar är osynliga, manifesteras i människans texter eller handlande, man vi kan inte med säkerhet veta i vilka omlopp tankarna gått. I försöken att fånga idéer kan det vara tacksamt att ta sin utgångspunkt i enskilda individer, vilka ofta fungerar som ett slags miljöer i sig.”

Om författaren på skyddsomslagets bakre flik:

Ingmar Lundkvist är idé- och lärdomshistoriker vid Lunds universitet och verksam som lärare i idé- och bildningshistoria vid högskolan i Halmstad.

Han har tidigare medverkat i bl.a. Tvärsnitt, Presshistorisk årsbok, Arbetarhistoria och Årsbok om folkbildning.

Kulturprosten är hans doktorsavhandling i idé- och lärdomshistoria.

Ingmar Lundkvist bor i Varberg.

0 Responses to “Ingmar Lundkvist: Kulturprosten”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi