Natur och Kultur, 1971
Baksida:
Den kämpande konservatismen vill i all blygsamhet förändra det bestående samhället bara i två hänseenden: genom en ny utrikespolitik och en ny inrikespolitik. Så provocerande formulerar Gunnar Unger målsättningen för den konservatism han företräder och som presenteras i denna bok.
De medverkande författarna, Lektor Per G. Andréen, Professor Erik Anners, Riksdagsman Anders Björck, Riksdagsman Gösta Bohman, Redaktör Leif Carlsson, Fil. kand. Claes G. Ryn, Professor Stig Strömholm och Redaktör Gunnar Unger, belyser från sina skilda utgångspunkter konservatismens uppgifter i dagens samhälle och tar med yttersta skärpa avstånd från föreställningen om konservatismen som en åskådning vars uppgift är att bevara status quo. Tvärtom vill de påvisa nödvändigheten av att reformera vad som måste reformeras för att konservera vad som måste konserveras: ett ovärderligt natur- och kulturarv.
Innehåll:
Förord
Är konservatism möjlig? av Stig Strömholm
Styrning i teknologins samhälle – humanism eller kollektivism, av Per G. Andreen
Ideologi för västerlandets intellektuella? av Erik Anners
Dynamisk konservatism, av Anders Björck
Moderat konservatism, av Gösta Bohman
Konflikt i balans, av Leif Carlsson
Har vår kultur en framtid? av Claes G. Ryn
Varför konservativ? av Gunnar Unger
JOB:s kommentar
Den vanliga borgerliga ekonomiska politik som här försvaras är problematisk, men kulturkritiken är ofta viktig, inte minst Claes Ryns.
0 Responses to “Gunnar Unger (red.): Kämpande konservatism”