Gunnar Unger: Onkel H:s hädelser

En konservativ stridsskrift

Bo Cavefors Bokförlag, 1964

Baksida:

UngerGunnar Unger är en av sin generations mest uppmärksammade publicister. Han grundade 1944 tillsammans med Arvid Fredborg tidskriften OBS! och tillhörde under tio års tid den redaktionella ledningen för denna pigga, stridbara och omstridda tidskrift. I OBS! gjorde sig Gunnar Unger ett namn bl.a. som porträttör och politisk kåsör. Med sina dialoger om katten Felix och hans kumpaner skapade han en ny typ av politiskt kåseri, som väckte berättigat uppseende inte minst genom sitt lika kvicka som skoningslösa persiflage av den socialdemokratiska regimen. Sedan 1955 är Gunnar Unger medarbetare i Svenska Dagbladet och ingår där i den politiska redaktionen. För en större allmänhet har han blivit känd främst genom sina porträtt, sina intervjuer och sina marginalartiklar om onkel Heliogabalus, “den gräslige geronten”. Onkel H. är företrädare för en kämpande kulturkonservatism och han kommenterar dagens frågor med polemisk skärpa och drastisk humor, en humor, som inte sällan har ett inslag av självironi.

I den här boken, “Onkel H:s hädelser”, har Gunnar Unger samlat och bearbetat ett urval av dessa kåserier till en konservativ stridsskrift, som han hoppas skall vara lika förargelseväckande för somliga som uppbygglig för andra.

JOB:s kommentar:

Onkel H:s/Ungers vanliga borgerliga ekonomiska politik är problematisk, men kulturkritiken är ofta viktig.

0 Responses to “Gunnar Unger: Onkel H:s hädelser”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi