Den europeiska filosofin under första världskriget
Nya Doxa, 1998
Baksida:
Första världskriget upplevdes av samtiden som ett sammanbrott för den europeiska civilisationen. I ett av historiens blodigaste krig slaktades miljontals unga män i skyttegravarna. Ur denna katastrof uppstod nya. Kommunism, fascism, nazism och till slut ett nytt världskrig hade kriget 1914-1918 som sin omedelbara förutsättning.
Hur upplevde Europas intellektuella detta krig? Hur tolkades det av filosoferna? Hur uppfattade man krigets etiska, historiefilosofiska eller metafysiska innebörd? Och hur förändrades det filosofiska landskapet genom kriget?
Svante Nordins bok söker svar på sådana frågor. Ett femtiotal filosofer passerar revy – britter, fransmän, tyskar och österrikare. Somliga är världsberömda som Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russell, Henri Bergson och Martin Heidegger. Andra är mindre bekanta som Émile Boutroux, Richard Burdon Haldane, Hermann Cohen eller Edith Stein. Tillsammans illustrerar de olika aspekter av den europeiska krigsupplevelsen, olika själslägen, olika intellektuella reaktioner. De genomlevde kriget på olika sätt, de tolkade det olika. Men ur de många tolkningarna, genom de många rösterna växer en bild fram, bilden av ett filosofiskt och krigiskt landskap som inte liknar något annat.
0 Responses to “Svante Nordin: Filosofernas krig”