Pettersson om Nordins Stolpe-biografi

Simon O. Pettersson recenserar Svante Nordins nya biografi över Sven StolpeSamtiden, under rubriken ‘Kulturradikalismens mest ettrige kritiker’:

“Det har länge saknats en heltäckande biografi över den svenska kulturpersonligheten Sven Stolpe (1905-1996), och vem kunde vara bättre skickad att fylla denna lucka än idéhistorikern Svante Nordin i Lund?

Nordin som bland mycket annat givit oss ett inkännande porträtt av Fredrik Böök och flera utmärkta böcker om svensk filosofihistoria. Hans nya biografi Sven Stolpe – blåsten av ett temperament (Atlantis 2014) är verkligen välkommen.

Sven Stolpe

Sven Stolpe

På sätt och vis kan man förstå att det har dröjt. Sven Stolpe tillhör, med sina över hundra böcker och oräkneliga antal artiklar, våra absolut mest produktiva författare. Hans företag och strävanden var så mångskiftande att det är svårt att få någon överblick. Nordin rädes, såsom van syntetiker och mycket flitig läsare, dock inte sådana uppgifter, utan han har försökt att skriva en traditionell biografi från vaggan till graven, där såväl Stolpes personliga som intellektuella liv beskrivs.

Det är en mycket angelägen uppgift, för Sven Stolpe intog en unik ställning i Sveriges kulturliv under efterkrigstiden. Som en allestädes närvarande, frän och polemisk kritiker av kulturetablissemangets kulturradikalism, försvarade han nästan ensam en front, som de flesta sedan länge övergivit.”  Läs mer

4 Responses to “Pettersson om Nordins Stolpe-biografi”


 1. 1 Sven-Olav Back December 4, 2014 at 6:43 am

  Recensenten blandar samman Oxfordrörelsen (J.H. Newman & al.) med Oxfordgrupprörelsen.

 2. 3 S.O.P. December 4, 2014 at 3:49 pm

  Sven-Olav Back: stort tack för rättelsen. De har mycket för sig i Oxford.

 3. 4 Tyrgils Saxlund December 10, 2014 at 9:17 pm

  Jag har nu läst Nordins bok med stort intresse och den har gett mig nya kunskaper om Stolpe, som jag ändå studerat genom åren. Den rekommenderas till läsarna av denna blogg – Nordin är läsvärd och läsbar.

  Och så kan man läsa Stolpe, hans essäer, hans memoarer (ibland skrönor), hans litteraturhistoria, hans helgonbiografier, hans Kristinaböcker, hans romaner. Jag har ställt mig frågan varför inga unga litteraturvetare kastat sig över detta rika stoff. De skriver om allt mellan himmel och jord av mindre intresse – den intresserade kan gå igenom doktorsavhandlingarna i Samlaren varje år – men inte finns Stolpe med.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi