Om Theodor Holmberg

Germanisten, poeten och kulturskribenten Simon O. Pettersson skriver i sin serie i Samtiden om konservativa tänkare om Theodor Holmberg, den “konservative folkbildaren” – en av Mattias Karlssons ideologiska inspirationskällor:

Theodor Holmberg

Theodor Holmberg

Theodor Holmberg var kritisk till sin samtids materialism och osedlighet och ville istället samla folket kring religionen, nationen och demokratin, skriver Simon O. Pettersson i denna fortsättning av artikelserien om svenska konservativa tänkare.

Folkbildning associeras i dag kanske mest med radikala krafter. Man föreställer sig måhända ABF-kurser och dylikt. Men faktum är att det också finns en konservativ och kristlig folkbildningstradition, t.ex. grundades den konservativa studentföreningen Heimdal i Uppsala år 1891 som en folkbildningsförening (i opposition mot det radikala Verdandi som grundats ett knappt decennium innan). En annan exponent för denna konservativa folkbildningstradition var tvivelsutan Theodor Holmberg (1853-1935), som också fått förnyad aktualitet på senare tid, då han ofta framlyfts som en sverigedemokratisk förebild, inte minst av den vikarierande partiordföranden Mattias Karlsson.”   Läs mer

0 Responses to “Om Theodor Holmberg”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

All original writing © Jan Olof Bengtsson
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi