SD och värdlandsavtalet

Oenighet råder enligt Expressen i SD:s partiledning om Mikael Janssons utmärkta ja till “vilandeförklaring” av det s.k. värdlandsavtalet, och beslutet ska tydligen tas upp till ny behandling i ett möte med riksdagsgruppen nu på eftermiddagen (tisdag 24:e maj). Är så fallet är det ett mycket allvarligt bevis för partiets radikalisering och övergivande av sin mest grundläggande åskådningsmässiga profil. Läs Simon O. Petterssons inlägg i Samtiden i februari, Stoppa smyganslutningen till Nato.

6 Responses to “SD och värdlandsavtalet”


 1. 1 E. V. May 25, 2016 at 2:08 pm

  Roligt att du kommer med en helt ny tolkning av begreppet “radikalisering”. =)

 2. 3 Anonym May 25, 2016 at 5:37 pm

  Tyvärr är det regelmässigt så att Jimmie Åkesson viker ned sig och anpassar sig efter de stämningar som råder för tillfället istället för att manifestera en egen självständig politisk hållning. Jimmie Åkesson har gjort det till en dålig vana att följa minsta motståndets lag istället för att försvara partiets ställningstaganden i offentlig debatt. Att Jimmie Åkesson upplever det som ett problem att försvara ett nej till värdlandsavtalet beror högst troligt på att han är oinsatt i frågan och inte tänker bemöda sig om att sätta sig in i den heller.

  Jimmie Åkesson har, trots att han suttit i riksdagen i sex år och lett sitt parti betydligt längre än så, inte bemödat sig om att fördjupa och bredda sina politiska kunskaper. Av rena bekvämlighetsskäl agerar han därför i denna fråga precis som han haft för vana att göra i andra frågor. Han flyter med strömmen som en död fisk. Jimmie Åkessons vanligaste replik vid olika utfrågningar är troligtvis “det vet jag inte” eller “det är något vi får titta på, jag kan inte ge ett svar här och nu”.

  Hur vore det om han började ta sitt partiledarskap på allvar och gjorde ansträngningar att läsa in sig i olika frågor? Om han tänker fortsätta sin gärning som partiledare med alltid svara undvikande när han får frågor av journalister ska han sluta. Jimmie Åkessons strategi att flyta med strömmen, undvika ideologisk fördjupning och att utmejsla en självständig politisk hållning för sitt parti gör att man måste börja diskutera hans lämplighet som partiledare.

  Jimmie Åkesson kan inte fortsätta på detta bedrövliga vis utan måste faktiskt slita sig från fotbollskväll och anstränga sig för att fylla ut kostymen som partiledare. Under sex års tid har han tyvärr inte bemödat sig om att göra det. Mångas tålamod med honom och hans bristande ledarskap börjar nu sina…

 3. 4 E. V. May 25, 2016 at 6:05 pm

  Åtminstone jag associerar ord som “partiets radikalisering” med när Karlsson et consortes hoppar på kritiker som vill att SD ska föra en mindre neokonservativ politik (med undertoner om att de är “hemska neo-fascister”). Här gjorde du tvärtom! =)

  Rent språkligt kan man förstås argumentera för att det här snarare är en “normalisering” (mot mitten av svensk politik). Om det sedan är positivt för vår civilisations överlevnad att vara “normal” i svensk politik kan man förstås diskutera (jag är inte av den åsikten).

  • 5 Jan Olof Bengtsson May 26, 2016 at 10:18 am

   Jag har tagit upp Karlssons förståelse av begreppet radikalisering, senast kort i inlägget Det nya tredje. Men ett separat, mer allmänt inlägg om begreppet med mer omfattande analys och distinktioner kanske vore på sin plats.

 4. 6 Jan Olof Bengtsson May 26, 2016 at 2:50 pm

  Jag är litet upptagen nu, men ska försöka återkomma i nästa vecka med ett inlägg där jag upprepar och utvecklar vad jag sagt på twitter och facebook de senaste dagarna om riksdagens behandling av detta ärende och SD:s agerande.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Jan Olof Bengtsson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Torsten Lundberg on Sverige och Ukrainakriget
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Sverige och Ukrainakriget
Kristo Ivanov on Sverige och Ukrainakriget
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi