Kineser

Före pandemin översvämmades väst av miljontals trevliga, skötsamma, intelligenta och ur fattigdom befriade kinesiska turister med det största intresse för västs historia och kultur.

Givetvis finns problem i Kina. Men om kommunistpartiets förtryck är sådant som västs media och politiker säger, varför hoppade de inte av och sökte asyl? Tänker de inte alla som Gui Minhai?

Västs media och politiker får det att låta som om kommunistpartiet är en liten maktgalen junta i Peking, helt skild från det kinesiska folket. Men det har över 90 miljoner medlemmar och uppenbart stöd från många fler.

3 Responses to “Kineser”


 1. 1 Mikael Steisner May 14, 2021 at 6:19 pm

  Min tanke är att den kinesiska medelklass som vi ser ute och reser utgör ett urval medborgare som inte faller illa nog av Partiets styrning att ha anledning att göra motstånd. I utbytet mellan subjekt och stat i ett auktoritärt eller totalitärt system finns en förväntning av en städad tillvaro, gärna med god ekonomisk och materiell tillväxt i utbyte mot medborgarens kapitulation. Där resandet gjorts tillgängligt den nya, stora medelklassen i Kina och blivit folkligt.

  Denna kompromiss är inte unik för länder och samhällen med maximal central maktkoncentration. Vi har förstås många sådana behärskande element i västvärlden, där den vardagliga bekvämligheten sätter upp höga insteg för meningsfullt motstånd mot orättvisor, eller aktivera sig politiskt – särskilt i frågor som kraftigt krockar med rådande konsensus.

  De stökigare elementen i Kina verkar, som vi förstår det kinesiska sociala poängsystemet, också ha svårare att resa utanför landet oavsett ekonomi. Vilket begränsar möjligheten för de av myndigheterna förföljda att söka sig utomlands. Man ska inte heller glömma att de som deserterar, så att säga, efter att ha hamnat på Partiets radar antagligen kommer lämna bakom sig familj och släkt som drabbas av att ha en avfälling inom sina led. Här har myndigheterna och Partiet stor social makt, och en förmåga som demonstrerats starkt nog historiskt för att hotet ska vara ständigt närvarande utan dess ständiga upprepning.

  • 2 Jan Olof Bengtsson May 15, 2021 at 10:58 am

   Jag har ändå litet svårt att tänka mig att särskilt många verkligen skulle se västerlandets okontrollerade kapitalism som ett bättre system; att de skulle vilja vara västerlänningar och leva i ett självhatande, kulturupplösande, folkutbytande och allmänt sjunkande och självdestruerande samhälle där ingen, inte heller medel- eller ens överklassen, går säker på gator och torg.

   • 3 Mikael Steisner May 18, 2021 at 9:29 am

    På ett sätt är det ju lite av de ytterligheter som jämförs: organiskt kaos mot påtvingad ordning. Båda begreppen givetvis presenterade med viss lekfull ton. Men som i någon utsträckning handlar om den naturliga flyktighet som följer en demokrati och den tysta inlåsningen som sker i ett centralstyrt samhälle. Från respektive håll finns nyanser av den andre som är attraktiva, särskilt betraktade på avstånd nog för att ge utrymme för romantisering.

    Just nu går det bra för Kina och Partiet lever upp till mycket av sitt avtal mot medborgarna. Men hur det blir när tiderna vänder och Partiets begränsningar blir allt mer kvävande i relation till dess gåvor vet vi inte.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Torsten Lundberg on Sverige och Ukrainakriget
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Sverige och Ukrainakriget
Kristo Ivanov on Sverige och Ukrainakriget
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
Jan Olof Bengtsson on MAGA-kommunismen
Jan Olof Bengtsson on Den svenska genusindelningen o…
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi