Gabriel Rockhill och CIA-vänstern

Filosofen Gabriel Rockhill, professor vid Villanova University utanför Philadelphia, som studerat under Jacques Derrida, Luce Irigaray och Alain Badiou i Paris, har på senare år gett sig in på vad jag tror kan vara den hittills mest avancerade analysen av vad man kan kalla CIA-vänstern och teoretiska strömningar mer eller mindre påverkade av den. Hans fokus ligger framför allt på den kritiska teorin, både i inskränkt mening (Frankfurtskolan) och i utvidgad (även inkluderande “fransk teori”), men han tar också upp The Congress for Cultural Freedom, som gick utöver den.

Uppgifter finns om att hans bok La CIA et les intellectuels: Une histoire souterraine des idées. De l’école de Francfort aux “nouveaux philosophes” publicerades 2019 av La fabrique éditions, men man hittar ingen information om den på detta förlags hemsida, och den går inte att beställa genom någon av de stora nätboksäljarna fastän det hos vissa av dessa finns viss information om den, inklusive bild. Det ser märkligt ut. Både på hans Villanova-sida och på Wikipedia heter det däremot att den är forthcoming. Hans artikel ‘The CIA Reads French Theory: On the Intellectual Labor of Dismantling the Cultural Left‘, publicerad i Los Angeles Review of Books i 2017, finns dock tillgänglig, och hur hans analys därefter utvecklats kan man följa i en rad substantiella YouTube-klipp på kanalen Critical Theory Workshop, av vilka följande är ett urval:

G. Rockhill & J. Ponce de León, ‘French Thought in Bad Company: The CIA’s Intellectual World War’
Gabriel Rockhill, ‘Soft Power and the Construction of “French Theory”‘
Gabriel Rockhill, ‘Toward a Counter-History of French Theory’
Gabriel Rockhill, ‘Critical and Revolutionary Theory’
Gabriel Rockhill, ‘The Myth of the ’68 Thinkers’
Gabriel Rockhill, ‘The Global Theory Industry & Left Anti-Communism’

0 Responses to “Gabriel Rockhill och CIA-vänstern”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi