Ukraina och sanktionerna

SD-Kuriren meddelar att partiet tar ställning för regeringens linje med sanktioner mot Ukraina. Problemet är att regeringen ju inte alls har den jämförelsevis nyanserade förståelse av konflikten som artikeln visar att SD har.

Tyvärr kunde Julia Kronlids inledande ord i hennes anförande i riksdagens utrikespolitiska debatt härom dagen antagligen oavsiktligt ge intrycket att vi helt godtar Bildts otroligt förenklade, propagandistiska linje med det fredligt demonstrerande folket som önskar frihet och demokrati och EU-medlemskap contra den ensamt skyldiga diktatoriska, förtryckande och våldsanvändande regeringen och Ryssland.

Man skulle önska att Bildts hållning bara var ett uttryck för okunnighet. Tyvärr är det naturligtvis mycket värre än så. Men hur är det möjligt, efter all den information vi länge haft tillgänglig om den komplexa situationen och dess bakgrund, att utforma propagandan på detta fantastiskt naiva, grova, svartvita sätt?

Kronlids kommentar i SD-Kuriren är mycket bättre än den i riksdagen. Ändå skulle jag vilja föreslå att en avvaktande hållning gentemot sanktionerna hade varit att föredra. Formuleringarna är jämförelsevis balanserade, men själva ställningstagandet är problematiskt.

Vi vet ännu inte hur sanktionerna kommer se ut och vilka de kommer riktas mot. Men om EU delar Bildts, andra moderaters, regeringens, ja hela “sjuklöverns” skenbart enfaldiga uppfattning av situationen, riskerar det att bli katastrof.

2 Responses to “Ukraina och sanktionerna”


 1. 1 Kim Petrusson February 21, 2014 at 8:20 am

  Oerhört beklagligt att SD intar en sådan hållning, speciellt när det finns anledning att tro att sanktionerna också kommer vara villkorliga vilka som faktiskt tar makten ifall revolutionen lyckas.

 2. 2 Birgit Larsson January 21, 2015 at 1:08 pm

  Ska vi skärskåda all denna idealism och energi som läggs på Ukraina konflikten.

  En energitörstig värld har plötsligt fått tillgång till helt nya naturgaskällor. Fracking. Vice President Joe Biden Promotes U.S. as Fracking Missionary Force On Ukraine Trip. Läs vidare på länken http://www.desmogblog.com/2014/04/23/vice-president-joe-biden-promotes-u-s-fracking-missionary-force-during-ukraine-trip

  När våra stormakter käbblar är alltid energi inblandad – olja, gas eller som här Fracking i Ukraina som räknas vara Europas bästa naturgaskälla.

  Vi vanliga tror att kampen handlar om idealism eller mark, men stormakterna har siktet inställt mot det som finns under ytan – energi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

axelwkarlsson on Donaustraße, Ingolstadt
Sverige Först on Enhetslinjens förlust
Jan Olof Bengtsson on The Significance of Franklin…
AS on The Significance of Franklin…
Bas on The Significance of Franklin…
Bas on The Significance of Franklin…
Jan Olof Bengtsson on Salvini, SD och EU-reformismen…
Jan Olof Bengtsson on 10 år
RB on 10 år
Jan Olof Bengtsson on 10 år
axelwkarlsson on 10 år
Jan Olof Bengtsson on 10 år
sui generis on 10 år
Victor on 10 år
Jan Olof Bengtsson on Moderat omprövning
All original writing © Jan Olof Bengtsson
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi