Kåkstadsliberalerna och Ayn Rand

Den kåkstadsliberala tankesmedjan Timbro följer upp sin satsning på den groteska amerikanska romanförfattarinnan Ayn Rand med ett seminarium med filosofen Tara Smith från University of Texas och the Ayn Rand Institute. Medverkar gör även Carl Rudbeck, som alltså trots sin postmodernism fortfarande har kontakt med tankesmedjan. Om Timbro filmar även detta evenemang kanske jag kan återkomma till det i ett utförligare inlägg.

Tills vidare vill jag bara rekommendera Whittaker Chambers’ klassiska recension av Rands Atlas Shrugged, publicerad i National Review 1957 under rubriken ‘Big Sister Is Watching You’. “Out of a lifetime of reading, I can recall no other book in which a tone of overriding arrogance was so implacably sustained”, skriver Chambers i den magnifika sågningens peroration; “Its shrillness is without reprieve. Its dogmatism is without appeal.”

Dessförinnan har han på föredömligt sätt tydliggjort romanens avgrundslika åskådningsmässiga och politiska innebörd. Läs hela på National Review Online.

Whittaker Chambers: Witness

Whittaker Chambers

2 Responses to “Kåkstadsliberalerna och Ayn Rand”


  1. 1 occidentfaust April 29, 2014 at 10:50 am

    “Kåkstadsliberal”? Kräver sin förklaring.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi