EUs tragiska förstörelse av Europa

Ukrainas nyvalde president Porosjenko har, rapporterar DN, “beslutat att utöka regeringens vapenvila ytterligare tre dagar”…

EU undertecknar associationsavtal med en regering som, i den våldsamma kuppens efterföljd, för brutalt krig mot den egna befolkningen. Enligt Van Rompuy är det “en stor dag för Europa”.

På vilket sätt är detta mer moraliskt än Rysslands annektering av Krim? Man frågar sig med Augustinus: remota iustitia quid sunt regna nisi latrocinia magna (när rättvisan avlägsnats, vad är staterna annat än stora rövarband)?

Hur långt får dessa groteska och för världsfreden farliga provokationer mot Ryssland fortsätta?

Samtidigt väljs Jean-Claude Juncker med Fredrik Reinfeldts stöd till ny ordförande för EU-kommissionen. Florian Philippot  kommenterar kort: Juncker “symbolise merveilleusement l’UE: technocratie, dogmatisme, rupture avec le peuple. Merci pour ce choix éclairant.”

Men det är än värre. Dick Erixon beskriver idag i ett lysande blogginlägg Juncker som “den makthungrige intrigmakaren” som “representerar det storhetsvansinne som präglar EU-byråkratin och som innebar att de satte en så stor eurozon som möjligt framför sunda finanser”.

“Ingen”, skriver Erixon, “är mer ansvarig än Juncker för eurokrisen genom hans fullständigt oansvariga sätt att låta Grekland bli en del av eurozonen, trots att man visste att grekerna trixade med bokföringen.”

Juncker påstod sig inte känna till det senare. Erixon kommenterar: “Större inkompetens än detta kan man knappast visa på europanivå. Dessutom ljuger han. Man visste. Ändå väljs han nu att leda Europa i fem år framåt.”

Ingenstans finns enligt Erixon “så lite rakryggad kompetens och integritet som i EU-politiken”. Om det vore val idag skulle Erixon rösta nej till medlemskap i en union som “håller på att sänka sig ner i en dynga ur vilken vi inte vet vad som kan uppstå”.

Så är det. Vad kommer uppstå? De flesta nuvarande tendenser pekar i en sant förskräckande riktning. Ganska många historiskt tyvärr inte helt okända konturer kan skönjas. Det vi med absolut säkerhet vet redan nu är att vi måste etablera ett alternativt, frihetligt, humanistiskt, och därmed sant europeiskt samarbete.

När vi ser dessa bakom den kalla teknokratiska och byråkratiska fasaden helt vilda nihilister i aktion rörande Ukraina och posten som kommissionsordförande, ledare med sådan svindlande avsaknad av omdöme, av kulturella och moraliska kvalifikationer för sina ämbeten – ja, då blir det tydligare än någonsin hur vi står inför EUs tragiska förstörelse av Europa.

1 Response to “EUs tragiska förstörelse av Europa”


 1. 1 Den Väldige June 28, 2014 at 1:38 pm

  “EU undertecknar associationsavtal med en regering som, i den våldsamma kuppens efterföljd, för brutalt krig mot den egna befolkningen. Enligt Van Rompuy är det ‘en stor dag för Europa’.”

  Aristoteles (ur “Politiken”, utgåva: Paul Åströms förlag, andra upplagan): “De som förändrar statsskicken använder ibland våld och ibland svek”.

  Krigföring mot den egna befolkningen, via quislingar som Rompuy är sedan länge en basal princip för EU:s makthavare. Normalt nöjer man sig med moralisk, psykologisk och propagandistisk krigföring, men om det kniper kan man, som vi märker mycket väl tänka sig att teckna lämpliga avtal med länder som rent fysiskt krigar mot sin egen befolkning. Ett nöje utesluter som bekant inte nödvändigtvis ett annat.

  “Hur långt får dessa groteska och för världsfreden farliga provokationer mot Ryssland fortsätta?”

  Aristoteles: “Demokratierna förändras oftast genom folkledarnas fräckhet”.

  Målsättningen för EU-eliten är väl, mest troligt, att fortsätta tills allmän panik utbryter, och då finns det en beredskap för hur denna panik ska utnyttas för att uppnå ännu högre grad av effektiv psykologisk manipulation av EU-medborgarna till förmån för deras egen destruktion.

  Hur kunde det bli så att vi hamnade här?

  Aristoteles: “Alla statsskick upplöses, än av innevånarna själva, än genom påverkan utifrån, när det finns ett motsatt statsskick i närheten eller ett mäktigt sådant längre bort”.

  Eller genom samverkan av eliten bland innevånaren med ett motsatt mäktigt statsskick längre bort kan man väl tillägga.

  Men det finns ju flera sätt att upplösa statsstick, alltså det som i egentlig mening är en stat. Även detta pågår ju sedan länge för EU:s del, och Aristoteles har något att säga även om det: “…etniska skillnader leder till inbördes stridigheter innan folk svetsats samman; liksom en stat inte bildas av hur liten folkmassa som helst, på samma sätt kan det inte heller uppstå hur snabbt som helst. De som släppt in medkolonisatörer eller invandrare har därför oftast råkat i strid.”

  Aristoteles var en påläst karl som visste vad han pratade om. Om hans oerhört nyanserade sätt att resonera om lämpliga statsskick i alla dess varianter hade varit mer allmänt kända, och även tillämpade i mer ambitiösa medborgares vardag, så kunde vi haft lite mer hopp till vårt förfogande än vi har nu.

  Med det menar jag inte att vi ska ge upp. Tvärtom, för detta är ju riktigt: “Det vi med absolut säkerhet vet redan nu är att vi måste etablera ett alternativt, frihetligt, humanistiskt, och därmed sant europeiskt samarbete”

  Men hur ska det gå till mer konkret?

  Studiecirklar med “Politiken” där man jämför Aristoteles analyser med vad som “hände sedan” och försöker dra några praktiska slutsatser av vad som bör göras kan var en mikroskopiskt liten, men dock del i att väcka några fler ur den allenarådande skräckslagna intellektuella förlamningen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Jan Olof Bengtsson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Torsten Lundberg on Sverige och Ukrainakriget
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Sverige och Ukrainakriget
Kristo Ivanov on Sverige och Ukrainakriget
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi