Airport-ansvarig: Kerstin Lindberg Göransson

Jag är upprörd över det här. Det tycks vara i samband med att det nya statliga företaget Swedavia tog över de svenska flygplatserna från Luftfartsverket, eller det senare ombildades till det förra, som Arlanda – och, visar det sig, inte bara Arlanda, utan även alla andra svenska flygplatser – officiellt blev “airports” i stället för flygplatser i svenskspråkiga sammanhang.

Arlanda och alla andra flygplatser omnämns konsekvent som “airports” på Swedavias svenskspråkiga sidor. Även i Swedavias tidskrift Nya Arlanda omtalas Arlanda från början som “airport”, även om det i de tidiga numren finns ett och annat återfall till “flygplats” inne i artiklarna.

Därmed måste misstanken riktas mot Swedavias första vd och Arlanda-chef Kerstin Lindberg Göransson, numera vd för Akademiska Hus. Fortfarande ifrågasätter såvitt jag kan se ingen de nya namnen och det nya språkbruket. Jag tror därför att man måste gå vidare och individualisera den här kritiken, peka på de personer som är direkt ansvariga för och själva har initierat pinsamheten.

Om Lindberg Göransson med all sannolikhet personligen fattade eller åtminstone var centralt involverad i beslutet att Arlanda m.fl. flygplatser officiellt på svenska ska kallas “airports”, har hennes efterträdare, nuvarande vdn Torborg Chetkovich, synbarligen inte gjort något för att upphäva det. Styrelseordföranden Ingemar Skogö måste också uppmärksammas.

Ställ dessa personer till svars. Eventuell kompetens på andra områden kan naturligtvis inte uppväga kulturell och social analfabetism på så centrala områden som detta.

För övrigt är alla svenska företagsnamn som börjar på “Swe” och “Swed” töntiga, av samma skäl som Arlanda Airport, och Ronneby Airport, är töntiga som svenska namn.

Toppolitikerna och Arlanda

Det engelska Arlanda

3 Responses to “Airport-ansvarig: Kerstin Lindberg Göransson”


 1. 1 kalledussin October 22, 2013 at 1:58 pm

  Väl rutet.

 2. 2 kalledussin October 22, 2013 at 2:00 pm

  Jag är Carl Lundström, sporadisk artikelförfattare på Fria Tider. Jag snubblade på din intressanta blogg genom att du refererade till artikeln vi hade om den hemske överrabbinen. Jag skulle gärna ha ett e-postmeddelande från dig var gång du skriver något nytt, så kan jag titta om det är något som kan ges vidare spridning i Fria Tider. Jag hittade ingen sådan prenumerations-knapp.

  Bästa hälsningar,

  Carl Lundström
  Wetzikon
  carl@lundstrom.com

  • 3 Jan Olof Bengtsson October 24, 2013 at 5:19 pm

   Välkommen till bloggen Carl, och tack för dina vänliga ord! Jag har läst flera av dina artiklar på Fria Tider med stort intresse.

   Låt mig fundera på prenumerations-knapp. WordPress-medlemmar eller -användare kan redan följa mig genom att, tror jag, bara klicka på Follow på en list högst upp – jag har ett nittiotal sådana followers. Problemet med email-notifications är att såvitt jag minns hela texten finns i dem, vilket innebär att mottagarna läser endast den första versionen av respektive publicerat inlägg. Detta är ett problem eftersom, som jag några gånger nämnt i bloggen, jag ofta gör ändringar och förbättringar i mina egna texter, ja nästan alltid när de senare är längre, åtminstone under de närmaste timmarna eller dagarna efter publiceringen (detta gäller även mina kommentarer – alla kommentatorer kan beställa e-notifikation om nya kommentarer för varje enskild post). Jag vill därför att läsarna ska gå till själva bloggen och läsa texterna där, inte i e-meddelandena. Faktum är att jag en gång hade en prenumerations-knapp så att även icke-WP-användare kunde få e-meddelanden om nya poster, men jag tog bort den p.g.a. detta övervägande, som jag också förklarade i en separat post riktad till dem. Samtidigt förstår jag ditt önskemål. Återkommer när jag har funderat vidare. Tack för vänligt intresse!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

Recent Comments

Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Jan Olof Bengtsson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on All politik dagligen på T…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Viktor Johansson on Joti Brar om NATO:s globala…
Torsten Lundberg on Sverige och Ukrainakriget
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Jan Olof Bengtsson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Det amerikanska valresultatet…
Viktor Johansson on Sverige och Ukrainakriget
Kristo Ivanov on Sverige och Ukrainakriget
Viktor Johansson on MAGA-kommunismen
"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi