Tage Lindbom: Demokratin är en myt

Norma, 1991

Baksida:

LindbomDen västerländska demokratin har under århundraden kämpat som en polemisk negation av det traditionella samhället. Denna kamp, som positivt uttryckt gällt friheten och jämlikheten, får emellertid i och med utgången av det andra världskriget sin historiska avslutning.

Människorna och samhällena ställs därmed inför en helt ny situation. Friheten och jämlikheten är inte längre ideologiska element och strävanden i en formbunden värld, friheten och jämlikheten förkunnas nu vara absoluta, ovillkorliga värden utan någon begränsning, höjda över tid och rum. Demokratin är inte längre en livs- och samhällsform, demokratin har lämnat tillvarons formvärld och förvandlats till en pseudometafysisk myt.

1 Response to “Tage Lindbom: Demokratin är en myt”


  1. 1 Anna Birgitta Barlöv February 3, 2017 at 2:27 pm

    Mycket Intressant!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi