Stalinallee, Berlin

Stalinallee

The Stalinallee had several architects: Hermann Henselmann, Richard Paulick, Kurt W. Leucht, Hanns Hopp, Egon Hartmann, and Karl Souradny.

2 Responses to “Stalinallee, Berlin”


  1. 1 axelwkarlsson December 9, 2019 at 9:43 am

    Stalinalle heter sedan länge något annat. Minns inte riktigt vad på rak arm, möjligen Franfurther Alle eller något annat på … Alle. Leutheusser Alle? . Det är ganska rejäla stabilt byggda hus, givetvis avsedda för personer viktiga för staten. Det finns ytterligare några sådana rejäla kvarter byggda mitt i östberlin efter kriget.

    • 2 Jan Olof Bengtsson December 9, 2019 at 6:24 pm

      Den gavs av chrusjtjovistiska skäl namnet Karl-Marx-Allee i början av sextiotalet, med undantag för den östligaste sträckningen, bortom Frankfurter Tor, som i stället återfick det gamla namnet Frankfurter Allee. Men den är naturligtvis Stalinallee och ingenting annat. Den är ett av de främsta exemplen på den klassisk-traditionalistiska arkitektoniska strävan, den första postmodernismen i strikt kronologisk mening, som präglade uteslutande Stalintiden, och som finns att se i hela det gamla “östblocket”. Nationella variationer uppmuntrades, vilket i detta fall, inte minst vid Frankfurter Tor, kan ses i en tydlig anknytning till Schinkel. På Stalinallee var det meningen att även vanliga arbetarfamiljer skulle bo, och det gjorde de också, åtminstone i början. Jämför Moskvas stalinistiska tunnelbana, som skulle vara “palats för folket”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categories

Archives

"A Self-realized being cannot help benefiting the world. His very existence is the highest good."
Ramana Maharshi